– Jag vill inte bygga ett helt hus. Går det att använda Egnahemsfabriken för mindre projekt?
Ja, det är möjligt att använda vår lokal och utrustning även för mindre byggprojekt. Kontakta någon av våra projektlotsar direkt eller fyll i en intresseanmälan här. För att använda lokal och maskiner behöver du bli medlem i Egnahemsfabrikens ekonomiska förening. För detta betalar du en mindre medlemsavgift (50 kronor per år).

– Jag tillhör inte någon av era målgrupper, kan jag ändå bygga genom Egnahemsfabriken?
Fabriken och våra resurser står öppen för alla som vill bygga själva. Dock kommer du inte kunna utnyttja de upplägg vi har skräddarsytt specifikt för att stötta de tre målgrupperna, utifrån deras särskilda behov och förutsättningar. I likhet med alla andra byggprojekt behöver ditt projekt planeras och bokas in på en ledig tid för att kunna genomföras här. Kontakta en projektlots
eller fyll i en intresseanmälan direkt.

-Jag vill inte bygga något till mig själv, men jag vill gärna hjälpa andra, kan jag göra det?
Ja, din insats är en mycket viktig del av hur vi tillsammans kan göra skillnad för att ge fler en väg till ett eget hem. Vi arrangerar byggaktiviteter för volontärer som är både roliga, sociala och utbildande. Du kan också hjälpa till på andra vis som volontär. Kolla in på Byggbrigadsidan och Volontärsidan!

-Jag vill bygga och bo i ett eget hus, men jag tror inte att jag kan få banklån.
Här finns olika möjligheter beroende på varför du inte kan få banklån. Ungdomar, visstidsanställda och nyanlända kan ha en betalningsförmåga men ändå inte få lån av olika skäl. Kontakta oss, tillsammans kan vi hjälpas åt att se till att du kan utforma ditt projekt så att banken bedömer dina förutsättningar mer positivt. För dig som ändå inte kan få lån eller föredrar att hyra finns det fler vägar, läs om Matchningsmodellenhär.

– Vi är en grupp av personer som vill bygga ett hus tillsammans, kan vi också göra det genom Egnahemsfabriken?
Ja, grupper kan ta stöd av Egnahemsfabriken på samma vis som privatpersoner, för ert tillsammansbygge. Vi stöttar er på samma vis som vi stöttar enskilda personer. Kontakta en projektlots för att diskutera ert projekt!

– Ni säger att ni driver en husfabrik, innebär det att det är där som husen byggs?
Det varierar. Fabriken i Svanvik är basen i verksamheten. Vi strävar efter att så mycket som är praktiskt möjligt görs här. Mindre husprojekt kan färdigställas i sin helhet på fabriken för att sedan transporteras till sin placering. Större projekt kan byggas i större grad ute på tomt, med en viss grad av prefabrikation på fabriken. Att göra så stora delar av bygget som möjligt i fabriken har fördelar som att det kan ske helt väderskyddat, få mer hjälp av volontärer och extrastöd, naturligare växla in återbrukade byggnadsdelar med mera. Det blir naturligtvis även enklare för oss – och en mer social process. Men vi är flexibla, och verksamheten anpassar sig efter projekten.

– Jag bor inte på Tjörn och vill placera mitt hus i en annan kommun, kan jag ändå bygga hus genom Egnahemsfabriken?
Ja. Vi riktar oss i första hand till boende och husbyggare på Tjörn, men vi är även öppna för självbyggare som bor eller vill bygga i andra kommuner. Dock: när prioritering är nödvändig ges förtur till projekt med koppling till Tjörn – vårt lokalsamhälle – framför projekt som inte har den kopplingen.

-Jag kan inte bygga på dagtid i veckorna, men på kvällar och helger, går det?
Ja. Bemanning och öppettider kommer att anpassas så att vi kan ha projekt igång där arbetet sker kvällstid och på helger.

Har du en annan fråga? Skicka in den genom att använda formuläret nedan eller maila direkt till info@egnahemsfabriken.se!