Egnahemsfabriken finns till för dig som vill bygga ditt eget hus. Du som har en idé, en längtan, ett behov. Du som vill ha något eget, som vill ha det på ditt eget vis. Du som samtidigt inte vill stå i blåsten helt själv. Du som vill ta del av proffskunskaper, som värdesätter kunnig handledning, som vill ha tillgång till ett arbetsgolv, maskiner och verktyg, byggmaterial och byggnadsdelar. Du som gärna tar emot praktisk extrahjälp när det behövs, på dina villkor.

Genom egnahemsfabriken kan du bygga själv men tillsammans med oss och i sällskap med andra som också bygger själva.

Egnahemsfabriken är särskilt till för dig som inte kan lösa ditt bostadsbehov på den ”vanliga” bostadsmarknaden. Du som vill ha något som är billigare än det som produceras kommersiellt. Som även kan tänka dig att bo på en mindre boyta. Som ser värdet av att bygga med återbrukade byggnadsdelar, återanvända kök, dörrar och fönster som får ett nytt hem efter att ha suttit i andra hus. Egnahemsfabriken är till för dig som har svårt att få banklån och för dig som saknar egen mark.
Egnahemsfabriken är till för alla som är beredda att hugga i med eget arbete för att skapa sitt hem.

Vi vänder oss till tre huvudsakliga målgrupper:

 

Billigare och bättre

Vi påstår att ett hus byggt genom Egnahemsfabriken kan bli både billigare och bättre än andra hus. Hurdå?

  • Billigare – därför att din egen insats i form av eget arbete sänker kostnaden dramatiskt, samtidigt som vi genom samordnade inköp och återbruk av byggnadsdelar gemensamt kan sänka priset för material. Beroende på dina egna val kan slutkostnaden för ett självbyggt hus genomfört i Egnahemsfabriken vara mellan 20-50% lägre än motsvarande byggnad.
  • Bättre – därför att det blir som du vill ha det. Därför att varje husbygge får stöd från en arkitekt och en projektlots. Därför att vi som utgångspunkt alltid använder ekologiska byggmaterial och genom att fabriken löpande kvalitetskontrollerar utförandet.

 

Vad kostar det?

Vi har velat hålla detta så rakt och transparent som det överhuvudtaget går. Därför har vi valt en modell där du som självbyggare betalar en ”hyreskostnad” per månad som ditt projekt pågår:

  • Hyreskostnaden är 250 kronor per kvadratmeter byggyta (taxa 2018).
  • Bygger du ett hus på 20 kvadratmeter innebär det alltså en månadskostnad på 5000 kronor per månad under den tid som bygget pågår. För ett hus på 40 kvadratmeter är månadskostnaden 10 000 kronor. Inga övriga avgifter tillkommer. Läs mer här om vilka tjänster, resurser och stöd du får när du bygger ditt hus tillsammans med Egnahemsfabriken.

    Observera att du själv utöver detta även behöver betala alla normala byggrelaterade kostnader, såsom eventuell bygglovsavgift, nybyggnadskarta, anslutningsavgifter, eventuella underentreprenörer samt byggmaterialkostnad.

    Din projektlots assisterar i att upprätta en kostnadskalkyl och göra en värdering för hela ditt projekt, förutsättningar för att ansöka om ett byggnadslån. Med ett byggnadslån kan du skicka dina byggfakturor direkt till banken. Efter färdigt bygge och slutbesiktning omvandlas byggnadslånet till ett vanligt bolån. Läs mer här om hur du kan beräkna vad ditt husbygge kommer kosta.

    Intresserad? Här kan du göra en intresseanmälan.